MainframeSupports
tip uge 41/2000:

SMS, som er forkortelsen for Storage Management Subsystem, har været en integreret del af MVS i over 10 år. I en for mig ukendt del af disse mange år har man kunnet lave såkaldt SMS-compression. Det er først for nylig, at jeg har fået øjnene op for, hvad det er, og hvad det kan bruges til.

SMS-compression er for almindelige datasets, hvad DB2-compression er for DB2-tablespaces. Man kan spare plads mod et lidt større CPU-forbrug. Og i disse tider med evigt voksende datamængder og gigantiske datawarehouses, så er det oftest et godt bytte. Faktisk er SMS-compression en rigtig X37-abend killer. Det kedelige ved SMS-compression er, at det er svært tilgængeligt. Når man opretter et dataset, er man tvunget til at bruge en såkaldt SMS dataclass. Det kan enten gøres ved at angive parameteren DATACLAS= på det DD-kort, hvor man opretter datasettet eller indirekte via datasetnavnet ved at lade SMS bestemme den dataclass datasettet skal oprettes med. Man skal kende til de såkaldte ACS-rutiner for at vide, hvilken dataclass, der knyttes til et datasetnavn, eller man skal kende installationens standarder for den slags. Derfor er det lettest at angive DATACLAS= direkte.

Dataclass kan ud over på DD-kort sættes med TSO ALLOC og i ISPF punkt 3.2. Navnet på den dataclass, der slår SMS-compression til er ????????. Desværre varierer dette fra installation til installation. Men heldigvis kan du finde ud af det selv. Det kræver dog, at du har adgang til produktet ISMF. Prøv under ISPF med kommandoen TSO ISMF. Det vil i de fleste tilfælde virke, ellers må du spørge din storage administrator, hvad kommandoen hedder hos dig. Det første panel i ISMF er en menu, hvor et af punkterne er dataclasses. Vælg dette punkt. I det næste panel, du får frem, kan du vælge, hvilke dataclasses, du vil kigge på. Brug * for at se dem allesammen. I det panel, du nu får vist, er der en linie for hver dataclass. Den kolonne der fortæller om, der er defineret SMS-compression for dataclass'en hedder COMPACTION, og den står højst sandsynligt ikke på panelet. Du skal bladre til højre et antal gange, indtil kolonnen dukker op. Dataclasses med COMPACTION sat til YES er dem med SMS-compression.

Nu er der ikke meget andet tilbage end at gå igang med at benytte en af de dataclasses, der giver SMS-compression. Bemærk iøvrigt, at en dataclass også bestemmer alle mulige DCB-oplysninger, men det er kun, hvis de ikke er angivet på anden måde. Hvis du selv specificerer LRECL, RECFM og/eller BLKSIZE, så er det disse værdier, der er gældende. Under ISPF 3.4 DSLIST er kolonnen DSORG lig PS-E, hvis et dataset er oprettet med SMS-compression. Under ISPF 3.2 er der et felt kaldet SMS-compression, som enten er YES eller NO. Dette felt kan godt være NO selv om datasettet er oprettet med SMS-compression. SMS-compression aktiveres først når der er skrevet tilstrækkeligt mange records i datasettet, til at der kan oprettes et compression dictionary, nøjagtig som i DB2.

Sidste uges tip        Tip oversigten