ISPF EDIT kommandoen BNDS (eller BOUNDS) udmærker sig ved at være en af de meget få EDIT kommandoer, man både kan benytte som linie-kommando og som primær kommando. Hvis man benytter den som linie-kommando, så fremtryller den en ekstra linie, som viser, hvilken venstre og højre margen, en lang række EDIT kommandoer arbejder inden for. Man kan editere denne linie og på den måde ændre margen. Med BNDS som primær kommando kan man sætte margen, men man kan ikke se resultatet.
Som primær kommando virker BNDS således: Kommandoen BNDS 10 50 sætter venstre margen til 10 og højre margen til 50. BNDS * 40 ændrer ikke venstre margen, men sætter højre margen til 40. * kan også benyttes til at lade højre margen forblive uændret. BNDS uden parametre sætter margen til default for dataset-typen. Bemærk iøvrigt, at de satte margener overlever til næste EDIT-session med samme dataset-type. Det kan godt medføre stor forvirring, så derfor er det altid en god ide, at resette margenerne med primær kommandoen BNDS uden parametre, hvis man har pillet ved margenerne, især fordi primær kommandoen RESET ikke indvirker på margenerne.
Margenerne sat med BNDS indvirker først og fremmest på FIND kommandoen, og dens slægtninge (EXCLUDE og CHANGE), idet EDIT kun søger inden for de aktuelle margener, med mindre man har angivet margener til selve kommandoen. Hvis man ikke kan forstå, hvorfor EDIT ikke vil finde en tekst, selv om den står højt og larmende i det, man editerer, så skyldes det, at margenerne er blevet sat anderledes på en eller anden måde.
Det interessante ved margenerne (og dermed ved BNDS) er, at linie-kommandoerne <, >, ) og ( kun flytter tekst inden for margenerne. Teksten uden for margenerne forbliver uberørt. Det er faktisk både ret smart og meget anvendeligt. Endnu sjovere er det, at SORT kommandoen kun flytter rundt på data inden for margenerne. Det skal man simpelthen se, før man tror på det. Og det bedste er, at linie-kommandoen O kun laver overlay af teksten inden for margenerne. Det er en særdeles god ting. Margenerne indvirker også på funktionen af linie-kommandoerne TS, TF og TE.
Jeg har valgt at bringe dette tip uden en masse illustrative eksempler, men hvis der er et behov for det, gør jeg det gerne, hvis man ikke lige kan få det til at virke. Jeg vil især gerne skrive mere om linie-kommandoen O, hvis der er nogen af jer, der ikke kender den. Men i første omgang synes jeg selv, at man skal hygge sig lidt med mulighederne i at sætte margenerne lidt anderledes end fra position 1 til position LRECL.