MainframeSupports
tip uge 1/2007:

ISPF var fra starten ikke født med en CUT og PASTE funktion til EDIT (og senere VIEW). På et tidspunkt lavede IBM et par sample EDIT macroer kaldet CUT og PASTE, men disse to EDIT macroer var så dårligt designet, at de fleste installationer lavede deres egen implementering. Disse implementeringer kom typisk til at hedde noget andet, da IBM irriterende nok havde sat sig på kommandoerne CUT og PASTE. Jeg lavede i slutningen af 1980'erne tilsvarende kommandoer kaldet PUTS og GETS og senere CUTS og PASTES. Andre installationer har PUT og GET, og på din installation benytter du sikkert en eller anden form for hjemmelavet CUT og PASTE med helt andre navne.

I 1999 skete der faktisk det revolutionerende, at IBM implementerede CUT og PASTE som rigtige EDIT/VIEW kommandoer, hvor implementeringen endelig svarede til brugernes behov. Problemet er bare, at vi er rigtig mange, som ikke har opdaget dette, da vi jo er vant til at benytte en eller anden hjemmelavet udgave. Jeg vil sågar indrømme, at jeg først for nyligt opdagede, at CUT og PASTE nu virker som de skulle have gjort fra starten.

Faktisk er CUT og PASTE ret avancerede med masser af muligheder. Som default vil CUT overskrive de data, der sidst blev lavet CUT af, mens PASTE vil indsætte indholdet af clipboardet uden at fjerne data fra clipboardet. Hvis du vil tilføje yderligere data til de eksisterende data på clipboardet, så kan du skrive CUT APPEND. En anden rigtig god kommando er CUT DISPLAY, som giver dig adgang til at se indholdet af clipboardet samt at se hvilke andre clipboards, du har oprettet. Du kan nemlig navngive de arealer, du kopierer med CUT ved at angive et navn efter CUT, hvis du ikke vil benytte default arealet. Efter PASTE skriver du så navnet på det areal, du vil indsætte.

Du kan i øvrigt konfigurere virkemåden af CUT og PASTE med kommandoen EDITSET/EDSET. Denne kommando giver dig mulighed for at konfigurere andre dele af den måde EDIT og VIEW virker på. Afhængig af hvor kreativ den ansvarlige systemprogammør har været ved installationen af ISPF, så har du op til 11 forskellige navngivne arealer at gøre godt med. Hvert areal kan fylde op til ca. 1 megabyte. I øvrigt er arealerne implementeret som dataspaces. Et dataspace er en slags address space, som kun kan indeholde data. Desværre kræver det en udvidet assembler kunnen for at lave og bruge dataspaces. Dataspaces lever i øvrigt kun så længe som det address space, hvor de er lavet fra, lever. Derfor overlever clipboardet ikke mellem to TSO sessioner.

Du kan læse mere om CUT og PASTE i manualen ISPF EDIT and EDIT macros.

Forrige danske tip        Last tip in english        Tip oversigten